מהפכת הקוד הפתוח
אופן-אופיס, חבילת התוכנות המשרדיות המתחרה באופיס של מיקרוסופט, עושה הכל ועולה כלום. ועכשיו היא גם תומכת בעברית, בזכות מפתחי קהילת הקוד הפתוח. וגם: מיץ פטל מכה שנית
עדן אוריון
לפני שנתיים כתבנו כאן על סרבנותה של חברת מיקרוסופט לאפשר תמיכה עברית בחבילת אופיס שלה למשתמשי מקינטוש. באותה כתבה נרמז גם על האפשרות של פתרון אלטרנטיבי מכיוונן של קבוצות המפתחות ''קוד פתוח''. ובכן , נחשו מה - היום אפשר לבשר לציבור משתמשי המקינטוש בישראל, שחבילת אופןאופיס (OpenOffice) החדשה תואמת למוצרי מיקרוסופט אופיס, תומכת בעברית, והכי חשוב: לא עולה אפילו אגורה שחוקה אחת.
מדובר בחבילת יישומים הכוללת מעבד תמלילים (Writer), תוכנת מצגות (Impress), תוכנת גיליון אלקטרוני (Calc), תוכנת ציור (Draw) ועוד . כל הכלים הללו יכולים לקרוא מסמכים שנוצרו תחת חבילת אופיס של מיקרוסופט, ואף לייצר מסמכים שיוכלו להיקרא בעזרתה. כלומר: אם עד היום למשתמשי מקינטוש בישראל לא היתה אפשרות סבירה לקרוא מסמך וורד, לצפות בגיליון אלקטרוני או במצגת עברית, מהיום ניתן לעשות זאת חינם, ואפילו לייצר קבצים שיוכלו להיקרא על-ידי משתמשי אופיס ה''רגילים''.
דרישות המערכת המינימליות להפעלת החבילה כוללות מחשב מקינטוש בעל מערכת הפעלה OS X מגרסה 10.2 לפחות . שנית, חבילת אופן-אופיס רצה תחת סביבת X11, שהיא סביבת UNIX גרפית. את X11 ניתן להוריד חינם מאתר אפל. כעת יש להוריד את חבילת התוכנה עצמה ולהתקינה. ההתקנה מורכבת מעט ודורשת הקלדה קצרה בתוך טרמינל. מי שהשורה האחרונה מהווה סינית מדוברת עבורו, יוכל לפנות לאתר הבא שם ערך עבורכם ניר סופר, משתמש מקינטוש מסור, הוראות התקנה פשוטות עם כל הקישורים הדרושים:mac.plonter.co.il/plonwiki/OpenOffice


קשה להחליף שפה

לאחר ההתקנה יש להתאים את התוכנה לעבודה בעברית ולהטעינה בפונטים מתאימים. חבילת אופן-אופיס עובדת עם פונטים עבריים מסוג TTF בלבד, כלומר, פונטים תואמי ''חלונות''. ועוד כמה דברים קטנים: החבילה כוללת יכולת שמירת מסמכים בפורמט PDF מובנית בתוך החבילה. למשתמשי מקינטוש העושים שימוש במערכת X אין בכך חידוש מלהיב, אולם משתמשי חלונות מקבלים כאן הטבה משמעותית לעומת המתחרה מרדמונד. אפשרות נוספת היא שמירת המסמכים בפורמט SWF, המכונה לעיתים FlashPaper. פורמט זה נחות אולי באפשרויותיו מה-PDF, אולם ניתן לפתוח אותו באמצעות מרבית הדפדפנים בעולם, ללא צורך בהתקנות ובהורדות ארוכות.
החבילה כוללת תוכנת עזר קטנה בשם Coool (לא, זו לא טעות כתיב), שמאפשרת לקשר בין תוכנות אחרות, כגון תוכנת הדואר האלקטרוני Mail ו-OpenOffice. כך למשל, לאחר התקנת Coool, הקלקה כפולה על צלמית מסמך וורד המצורף לאחד ממכתבי הדואר האלקטרוני שלכם, תפתח אותו באופן אוטומטי ב-Writer של אופן-אופיס. הקישור מורכב במקצת, אבל שווה את המאמץ:soma.uchicago.edu/~mabuice/boyhowdy
החבילה סובלת ממספר מצומצם של חסרונות. מאיית טוב, למשל, יתקבל בה בברכה. פרט נוסף ומעצבן משהו, הוא חוסר בקיצור מקשים למעבר שפה. מעבר שפה בגרסה הנוכחית אפשרי רק על-ידי מסע של סמן העכבר לעבר דגלי מעבר השפה שבמרומי המכתבה. אבל השיפור החשוב ביותר, שעבורו נחכה כנראה זמן רב, הוא שיכתוב הקוד של אופן-אופיס כך שירוץ באופן טבעי על מערכת ההפעלה של מקינטוש ולא תחת X11. הריצה תחת X11 מאטה את התגובה של התוכנות השונות, אולם באין ציפור שיר גם עורב יחשב לזמיר.
לקרדיט ראויה קהילת מפתחי ומשתמשי הקוד הפתוח בישראל ובעולם, והחברות סאן מיקרוסיסטמס, יבמ, טק מערכות פתוחות ו. . . משרד האוצר הישראלי, שהשקיעו מאמצים ניכרים בתכנות ובמימון של הפיכת חבילת סטאר-אופיס (הגירסה ממנה פותח האופן-אופיס) לתומך בעברית. חשוב לציין כי גרסת אופןאופיס למקינטוש היא אחות לגרסאות דומות למערכות ההפעלה לינוקס וחלונות (כן, כן, גם משתמשי חלונות יכולים להוריד גרסה חינם, ההתקנה פשוטה למדי ועובדת נפלא. פרטים נוספים באתר www.openoffice.org.il).

המאיית של נדב ודן

ולסיום: אין מדובר בארנב מספר הילדים, אלא במפתח תוכנה המתקרא בשם ''מיץ פטל''. לאחרונה פרסם 'מיץ' את גרסת המאיית העברי שלו למערכת ההפעלה X. התקנת המאיית HSpell, המבוססת על גרסת קוד פתוח, פשוטה למדי, ותאפשר לכם איות עברי בתוכנות Cocoa כגון Mail ,TextEdit, מלל ואחרות. פרטים ב:www.mitzpettel.com/software/hspell.html
פרויקט HSpell הוא פרויקט קוד פתוח לשוני, שפותח על-ידי נדב הראל ודן קניגסברג. פרטים נוספים על הפרויקט המעניין תמצאו בכתובת:
ivrix.org.il/projects/spell-checker

eorion@univ.haifa.ac.il